Fizyoterapi ve Rehabilitasyonda Elektrik Stimülasyonu için Klinik Anahtar
CK4Stim, fizyoterapi ve rehabilitasyon biliminde elektrik stimülasyonu yaklaşımına yönelik, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen, 30 aylık bir KA220-VET – Mesleki eğitim ve öğretimde işbirliği ortaklıkları projesidir.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ-Türkiye) koordinatörlüğünde yürütülen projenin ortakları Başkent Üniversitesi (BU-Türkiye), Craiova Üniversitesi (UCV-Romanya), Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKU-Türkiye), Süleyman Demirel Üniversitesi (SDU-Türkiye), Šiauliai Devlet Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ŠVK-Litvanya) ve Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKU-Türkiye)'dir.
CK4Stim'in 5. Ulusötesi Toplantısı 9-10 Mayıs 2024 tarihlerinde Ankara Başkent Üniversitesi'nde gerçekleştirildi. Toplantıya tüm ortaklar yüz yüze katıldı. 5. toplantının amacı kalite planlarının, yaygınlaştırma planlarının ve web sitesinin gözden geçirilmesiydi. Ayrıca makale hazırlama ve çoğaltıcı etkinlik planları da tartışıldı.
Toplantıda Pamukkale Üniversitesi'nden Nilüfer ÇETİŞLİ-KORKMAZ ve Fatih ÇETİŞLİ, Craiova Üniversitesi'nden Ligia RUSU ve Mihai RUSU, Başkent Üniversitesi'nden Zeliha Özlem YÜRÜK, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi'nden Yasemin KARAASLAN, Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Mehmet DURAY, Šiauliai Devlet Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Vaida ALEKNAVI?I?T?-ABLOSNK?, Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi'nden Fatma Nur ALÇIN ve Betül SÖYLEMEZ gibi değerli temsilciler hazır bulundu. Mehmet DURAY Türk Fizyoterapi Derneği'ni, Vaida ALEKNAVI?I?T?-ABLOSNK? ise Litvanya Fizyoterapi Derneği'ni temsil etti.
Açılış töreni 9 Mayıs 2024 (Perşembe) saat 09.30'da Başkent Üniversitesi Mete Akyol toplantı salonunda gerçekleştirildi. Açılış törenine Fizyoterapi ve Rehabilitasyon bölümünün öğretim elemanları da katıldı. Toplantı, Başkent Üniversitesi'ni temsilen Prof. Dr. Özlem YÜRÜK ve Pamukkale Üniversitesi'ni temsilen Prof. Nilüfer ÇETİŞLİ-KORKMAZ'ın yaptığı açılış konuşmalarıyla başladı.
Başkent Üniversitesi'nden Prof. Dr. Özlem YÜRÜK, “Sizleri üniversitemizde ağırlamaktan gurur duyuyoruz” diyerek konuşmasına başladı. Prof. Dr. YÜRÜK üniversite ve bölüm hakkında kısa bir bilgi verdi. Prof. Yürük ayrıca “Bu proje sırasında hem bilgilerimi güncelleme hem de sizlerle tanışma fırsatı buldum. Çok çalıştık. Önemli proje çıktıları elde ettik. Bu iki gün içerisinde projemizin son durumunu paylaşacağız.” ifadelerinde bulundu.
Toplantının açılış konuşmasında Pamukkale Üniversitesi’nden Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nilüfer ÇETİŞLİ-KORKMAZ, proje ortaklarının yoğun çalışmalarıyla projenin tamamlanma aşamasına geldiğini belirterek, bu süreçteki emeklerinden dolayı tüm proje ekibine teşekkür etti.
Toplantının ilk günü tüm ortaklar kalite ve yaygınlaştırma planları hakkında sunum yaptılar. Toplantının ilk günü Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü’ne ziyaret gerçekleştirildi. Ziyarette ortaklara teorik ve uygulamalı dersler hakkında bilgi verildi ve laboratuvarlar gezildi. Daha sonra Anıtkabir'e ziyaret gerçekleştirildi. Proje ortakları Aslanlı Yol'dan yürüyerek, Şeref Salonu olarak bilinen alanda Atatürk'ün sembolik lahitinin bulunduğu mozoleyi gezdiler. Daha sonra “Anıtkabir Atatürk Müzesi” gezildi.
Toplantının ikinci günü ise planlanan aktiviteler ve mali durum görüşüldü. Toplantı oturumlarının sona ermesinin ardından Başkent Üniversitesi Hastanesi Ümitköy Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Polikliniği’ne ziyaret gerçekleştirdi. Ortaklara burada yapılan tedaviler hakkında bilgi verildi. Daha sonra Ankara Kalesi turu gerçekleştirildi. Ortaklar eski Ankara evlerini gördüler ve muhteşem Ankara manzarasını seyrettiler. Ortaklar ile keşif etkinliği gerçekleştirildi ve özel hediyelik eşyalar satın alındı.
Ankara'da gerçekleştirilen beşinci toplantı, özenli ve verimli çalışma oturumlarının yanı sıra proje ortakları arasındaki sıcak ve saygı çerçevesindeki ilişkileri güçlendirme özelliğiyle de dikkat çekti.
CK4Stim projesinin hedef grubu, proje ekibi üyeleri, üniversite öğretim elemanları ve öğrencileri, klinik fizyoterapistler ve mentörler, yüksekokul öğrencileri ve öğretim elemanları, kamu ve özel kurumlar, dernekler, bireyler ve genel toplum dahil olmak üzere tüm proje paydaşlarıdır. CK4Stim'in hedefleri projenin hedef gruplarına göre şu şekilde sınıflandırılmaktadır:
Akademisyenler ve Üniversite öğrencileri için (Lisans ve özellikle Yüksek Lisans ve Doktora)
? Yenilikçi bir müfredat, açık eğitim kaynakları (AEK’lar), klinik uygulama fotoğrafları ve ders kılavuzu oluşturmak.
? ES yaklaşımlarının derslerinin ve çıktılarının uygulanmasını teşvik etmek.
? Akademik kariyer planlamalarında ES yaklaşımlarına öncelik vermelerine rehberlik etmek.
? Modüller ve rehberler aracılığıyla bilimsel yeterlilikleri artırmak.
Klinik Fizyoterapist ve Mentörler için
? Teorik bilgiden klinik uygulamaya uzanan bir değer zinciri olan klinik ihtiyaç raporu oluşturmak.
? Mesleki ve çalışma becerilerin artırılması için yaşam boyu öğrenme.
? Standartlaştırılmış ES yaklaşımı uygulamasının acil eylem gerektiren bir konu olduğu konusunda mesleki farkındalığı artırmak.
? ES yaklaşımları konusunda farkındalık kazanmak.
Proje Ortağı İçin
? Eğitim ve öğretime yönelik dijital becerileri arttırmak.
? Yeni projeler geliştirmek.
Proje Sonuçları
? Yenilikçi bir müfredat.
? Açık eğitim kaynakları.
? Bir ders rehberi.
CK4Stim Faaliyetleri
Ulusötesi Toplantılar: Denizli (Türkiye), Craiova (Romanya), Šiauliai (Litvanya), Isparta (Türkiye) ve Ankara'da (Türkiye) 5 Ulusötesi Toplantı gerçekleştirilmiştir. 6. Ulusötesi Toplantı Burdur'da (Türkiye) yapılacaktır.
Sosyal ve mesleki farkındalık faaliyetleri: Çoğaltıcı etkinlikler olarak 6 adet farkındalık etkinliği gerçekleştirilecektir.